BookRiff

If you don’t like to read, you haven’t found the right book

Welke planten in de border?

12 borderplanten die in het oog springen

 • Zonnehoed (Echinacea)
 • Ridderspoor (Delphinium)
 • Bruidsbloem (Deutzia)
 • Ooievaarsbek (Geranium)
 • Brandende liefde (Lychnis)
 • Vlambloem (Phlox)
 • Wederik (Lysimachia ciliata ‘Firecracker’)
 • Duizendblad (Achillea) verkrijgbaar in geel, oranje en rood.

Hoeveel ruimte tussen planten?

De onderlinge afstand bij lage plantjes ligt tussen de 20 en 25 cm. Middelhoge plantjes worden op een onderlinge afstand van 35 tot 40 cm geplant. Voor grote planten kan een afstand van 50 tot 75 cm gerekend worden.

Welke planten in smalle border?

Planten die het meest geschikt zijn voor een smalle border zijn siergrassen en vaste planten. Hiermee maak je al snel prachtige combinaties.

Hoe bouw je een border op?

– Teken op schaal je border uit. Teken hierin eerst de structuurplanten en blikvangers; duid ze aan met een rondje in de kleur van de bloeikleur. – Teken vervolgens de begeleidende planten, eveneens in de kleur van de bloemen. Hoe hoog en breed de planten uitgroeien, kun je opzoeken in tuinboeken of op internet.

Welke planten in een stadstuin?

Met welke planten kan je een stadstuin inrichten?

 • Bomen. Acer palmatum ‘Atropurpureum’ wordt tot 3 m.
 • Heesters. Corylopsis pauciflora en Corylopsis gotoana (schijnhazelaar) worden max.
 • In je bloembed. Geranium cinereum ‘Ballerina’ bloeit juni tot september.
 • Op je terras.
 • Klimplanten.

Hoe richt je een Plantenborder in?

Een border aanleggen

 • Maak het plantgat ongeveer twee keer zo groot als de kluit van de plant en maak de grond goed los, ook onderin het gat.
 • Haal de plant uit het potje en maak de wortels voorzichtig een beetje los.
 • Zet de plant in het gat, vul aan met de uitgegraven aarde en druk stevig aan.

Hoe ver uit elkaar bomen planten?

Het ligt aan de soort boom maar in het algemeen kun je je houden aan de volgende regel; Wordt een boom 10m. hoog dan is de plantafstand 8m. De regel is de hoogte minus 2m.

Hoe ver moet siergras uit elkaar planten?

Bij het planten is het belangrijk de grassen voldoende afstand te geven. Door hun bossige groei moet er zoveel plaats zijn, dat hun groeivorm tot zijn recht komt. Kleinere grassen die als bodembegroeiing dienen hebben voldoende aan 25 tot 30 cm afstand.

Hoe diep moet border zijn?

Kies bij voorkeur voor borders van minimaal 50 cm diep. Dan valt er ook iets meer van te maken. Liefst nog dieper om zo ook echt ruimte te maken voor een mooie opbouw van borderplanten.

Wat voor grond in verhoogde border?

Een border die hoogteverschillen nodig heeft kan prima met tuinaarde. Meng bij voorkeur dan wel de tuinaarde met de bestaande grond. In tuinaarde zit meestal een deel compost wat voedingsstoffen heeft die direct beschikbaar zijn voor de planten.

Hoe maak je een beplantingsplan?

Bouw uw borders en beplantingsvakken op qua hoogte. Kies nooit voor te smalle borders, daar kunt u weinig kwijt, maak ze mooi breed (een veel gemaakte fout). Kies vervolgens beplanting die qua groeihoogte oploopt naar achteren. Zo komen kleine planten ook niet in de verdrukking.

Hoe maak je een planten plan?

Stappenplan voor het aanleggen van een border

 1. Maak een duidelijke en overzichtelijk grondplan.
 2. Bepaal de grondsoort.
 3. Bepaal de structuur van je grond.
 4. Bepaal welke soort planten het best zijn voor je border.
 5. Bepaal de kleur van je beplanting.
 6. Onderzoek de bloeitijd van de beplanting.

Wanneer Plant je een Border?

Vaste planten vormen de basis van de border. Deze planten bloeien namelijk lang en tijdens verschillende periodes in het jaar. Als de border goed wordt samengesteld kunt u het hele jaar door genieten. Wanneer een border planten? Een goede tijd om een nieuwe border in te planten is het najaar, in september of oktober.

Hoe kunt u een Border met vaste planten aanschaffen?

Lees hier hoe u een border met vaste planten kunt aanleggen. Als u begint met kleine plantjes in potjes van 9×9 cm (P9 formaat) dan kunt u over het algemeen 5, 7 of 9 stuks per m2 aanschaffen. Sommige planten groeien in een jaar tijd behoorlijk uit, andere blijven wat kleiner.

Wanneer is de Border aanleggen?

Een border aanleggen. Kies het liefst een niet te warme, bewolkte dag en een periode dat de aarde vrij vochtig is. Zet alle planten volgens het ontwerp in de border. Laat de planten in de potjes zitten zodat u nog kunt schuiven. Let bij het uitzetten goed op de onderlinge afstand tussen de planten.

Wat is een beplantingsplan?

Een beplantingsplan helpt je een beeld te vormen van hoe je je smalle border in wilt richten. Zonder plan kan het gebeuren dat je planten in je tuin zet die eigenlijk niet van jouw bodemsoort houden. Daarnaast moet je altijd letten op de stand van de zon en het soort plant dat bij de hoeveelheid zon/schaduw past.