Sondaj sistemi nedir?
Sondaj dünya üzerinde delik açmaya yarayan yöntemlere verilen addır. Kayaları parçalamak ya da delikte kesikler açmak gibi belirli prensiplerle yürütülen sondalama işlemidir. Her türlü zeminde ve sert kayada Su Sondajı yapabilmektedir. Sonuçta bu işlemlerin sonucun da Akifer den (su taşıyan formasyondan) su alınır.
Sondaj yöntemleri nelerdir?
Beş ayrı sondaj çeşidi vardır bunlar sırasıyla şu şekilde sıralanmaktadır.
- Su Sondajları
- Petrol Sondajları
- Enerji Sondajları
- Maden Sondajları
- Temel Sondajları
Sondaj nedir nasıl yapılır?
Sondaj su, petrol ve doğal gaz gibi doğal kaynakların yer altından temin edilip, kullanıma sunulmak için gerekli sondaj makineleri ile yapılan, zeminde deliğin açılması işlemidir. Zemine dikey olarak delik açmak için kullanılan sondaj makinelerinde matkap ucu gibi sivri alet ile derinlemesine delme işlemi yapılır.
Darbeli sondaj nasıl çalışır?
Darbeli Sondaj Sistemi:Bu sistem ile yapılan sondajlarda ağır bir matkabın ve sondaj çubuğunun eşit aralıklar ile indirilip kaldırılması sonucunda oluşan darbe kuvveti ile sondaj deliğinde rastlanan formasyon parçalanır ve zemin gevşetilir.
Su sondajı nasıl yapılır?
Kuyu açılma işlemi yapıldıktan sonra, açılan kuyunun hidrolojik özelliklerine uygun olacak şekilde projelendirme yapılır. Özel sondaj boruları ile kuyunun kılıf borulaması yapılır. Su sondajının mantığı; yeraltının belirli bir derinliğinde yer alan suya ulaşmak ve bunu pompa ile çekmek suretiyle işlem yapılmasıdır.
Yatay sondaj ne işe yarar?
Yönlendirilebilir Yatay Sondaj yeni ve hızla gelişen kazısız boru döşeme teknolojisidir. Yönlendirilebilir yatay sondaj yüzeyleri bozmadan, kazı çalışmalarında minimum iletimi ile (örneğin lansman ve çukurları alma sırasında) kazısız yapım yöntemleri ve altyapı boru doşemelerinde kullanılır.
Sondaj malzemeleri nelerdir?
Karotlu Sondaj Ekipmanları
- Su başlığı
- Tij.
- Karotiyer başlığı
- Karotiyer.
- Portkron.
- Matkap.
Sondaj metresi kaç lira?
Sondaj fiyatları aşağıdaki kriterlere göre değişmektedir. Yukarıda sayılan nedenlerden dolayı sondaj metre fiyatı 120 TL’den başlamaktadır.
Su Sondajı kaç para?
D.S.İ tarafından belirlenen fiyatlara bağlı kalarak güncel 2019 sondaj fiyatları metresi 140₺ ile 250₺ arasındadır.
Sondaj Makineleri Nasıl Çalışır?
Bir sondaj makinesi ile yüzeyden yeraltına doğru açılan bir delik ve içine konulacak bir muhafaza borusu ile sondaj yapılmış olunmaz. Su sondajının temel mantığı; yeraltının belirli bir derinliğindeki suya ulaşmak ve bunu pompa ile çekmektir. Ancak kuyunun yıkılmaması ve suyun pompaya ulaşması gerekmektedir.
Sondaj kuyusu kaç paraya açılır?
Artezyen Kuyu Açma Maliyeti Örneğin artezyen kuyu açmak için başlanan bir sondaj işleminde suya 110’uncu metrede ulaşıldı ise bu kuyunun arazi sahibine maliyeti 27.500 Türk Lirası olacaktır.